Super-taifunul Yutu loveşte Insulele Mariane de Nord

un articol de Tiberiu Dianu

Pe data de 21 octombrie 2018, la est de Guam și Insulele Mariane de Nord din Oceanul Pacific, s-a format o depresiune tropicală datorită creşterii cantităţii de căldură a suprafeţei oceanului. La scurt timp după această evoluţie, Centrul mixt de avertizare a taifunurilor (JTWC) din Pearl Harbor (Hawaii), a atribuit sistemului codul de identificare de 31W, iar Agenția Meteorologică din Japonia (JMA) i-a atribuit numele de Yutu.

Pe parcursul zilelor de 23 şi 24 octombrie Yutu a continuat să se organizeze și să se intensifice într-o manieră explozivă, atingând pe 24 octombrie intensitatea de super-taifun de categoria 5, în timp ce se îndrepta spre insula Saipan din teritoriul american al Comunităţii Insulelor Mariane de Nord.

Pe data de 25 octombrie Yutu s-a abătut pe ţărmul insulei Tinian din acelaşi arhipelag, precum și în partea de sud a Saipanului, cu o intensitate de categoria 5 şi cu rafale de vânt la minut cu viteza de 285 km/h (180 mph). Cu aceşti parametri Yutu devine, astfel, cel mai puternic ciclon tropical care a lovit vreodată Insulele Mariane de Nord şi al doilea ca intensitate din istoria Statelor Unite, după uraganul “Ziua muncii” din anul 1935 din Arhipelagul Florida Keys, unde viteza vântului a atins 295 km/h (185 mph). https://en.wikipedia.org/wiki/Typhoon_Yutu#cite_note-TIME-5

Ochiul furtunii a trecut peste insulele Tinian și Saipan, făcând pe angajaţii de la serviciul meteorologic național să descrie taifunul drept etalon pentru viitoarele cicloane tropicale. (Associated Press, 26 octombrie 2018).

 Saipan și Tinian sunt cele mai mari insule din Arhipelagul Marianelor, care are o populaţie de cca 55.000 de locuitori. Insula Tinian, care odinioară a adăpostit cea mai mare bază aeriană din lume, este cunoscută ca fiind punctul de lansare pentru cele două atacuri cu bombă atomică împotriva oraşelor japoneze Hiroshima și Nagasaki pe 6 și, respectiv, 9 august 1945. https://www.atomicheritage.org/location/tinian-island

La Saipan taifunul a ucis o femeie și a rănit alte 133 de persoane. Cele mai multe clădiri din sudul insulei au fost decopertate sau distruse, iar vegetația a fost smulsă de la sol. Majoritatea locuințelor din Tinian au fost deteriorate sau distruse. Ambele insule au rămas fără electricitate și apă potabilă.

Pe data de 26 octombrie, la cererea guvernatorului republican al teritoriului, Ralph Torres, președintele Trump a semnat o declarație de calamitate majoră, prin care teritoriul este îndrituit să primească fonduri de la guvernul federal.

Pentru mine acest eveniment are implicaţii personale şi emoţionale. De câțiva ani sunt colaborator al celor două publicaţii importante ale teritoriului, Marianas Variety (conservator) și Saipan Tribune (centrist).

În ziua de 24 octombrie le trimisesem redactorilor-şefi nişte articole de publicat, dar, contrar aşteptărilor, n-am mai primit răspunsuri prompte de la ei. Am avut atunci o presimţire rea.

Ea s-a amplificat atunci când am observat că rubricile de editoriale şi opinii de la ambele cotidiene îşi încetaseră apariţia din aceeaşi zi. Acest lucru m-a marcat şi mai mult, iar ulterior am aflat groaznicile ştiri.

Cu sufletul încărcat şi inima îndoită, le-am trimis redactorilor-şefi mesaje de e-mail cu cele mai bune gânduri şi rugăciuni ale mele pentru ei, familiile lor şi colectivele redacţionale. Până în prezent, am primit răspuns cu mulţumiri doar de la unul dintre ei.

NOTĂ – Dreptul de reproducere a articolului, în varianta engleză în original şi varianta română în traducere, aparţine autorului şi este folosit cu permisiunea acestuia.

Variante ale articolului au fost publicate anterior de revistele MARIANAS VARIETYhttp://www.mvariety.com/cnmi/cnmi-news/editorials/108509-right-direction-super-typhoon-yutu-hits-the-commonwealth-of-the-northern-marianas-islands şi INTELLECTUAL CONSERVATIVEhttp://www.intellectualconservative.com/tiberiu-dianu-super-typhoon-yutu-hits-the-u-s-territories-in-the-pacific/.

TIBERIU DIANU, autor de cărţi şi multiple articole de drept, politică și societăţi postcomuniste, locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în Washington, DC şi poate fi urmărit pe MEDIUM. https://medium.com/@tdianu

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu