Grigore Culian într-un dialog necenzurat cu Dr. Doina Uricariu(7)

GC:Ați inițiat noi Festivaluri de Film românesc, în multe state americane. Ați susținut filmele românești, regizori, producători, actori . Ați realizat numeroase parteneriate cu universități americane, cu profesori de la departamentele de film, cu asociații interesateși foarte active în promovarea filmului românesc de pe Coasta de Estși de Vest. Când ați decis că plecați de la ICRNY ați luat aceste Festivaluri cu dumneavoastră?

DU:  Doamne ferește! Toate aceste proiecte, pe care le-am inițiat, selectat și derulat au rămas în rapoartele de activitate, în Programul propus pe 2016, în baza de date.Unele sunt continuate, reprezintă noua bază de date pe care am creat-o și lăsat-o la ICRNY. Am introdus regizori cărora li s-au refuzat proiectele înaintea venirii mele la post. Cunosând calitatea sălilor unde sunt proiectate filme la Brooklyn Academy of Music, am vrut să inițiez un Festival al Filmului românesc la BAM.Dar aș fi interferat cu celălalt festival, privatizat, când ICR București a refuzat să finanțeze Festivalul filmului românesc , pe care-l finanțase, la edițiile anterioare. Aveam atâtea stateși orașe în America, unde se puteau construi și dezvolta Festivaluri ale filmului românesc. Am inclus, de pildă, Festivalul de filmși teatru, de care se ocupă Andrei Zincă.Am propus acest Festival,  pe care l-am pus la cale împreună. O dată stabilit proiectul, după ce am văzut sălile de proiecție, după ce am stabilit lista filmelor și invitații, am repartizat proiectul unui referent. Harta filmului românesc, difuzatși comentat în cinematografele, festivalurileși universitățile din  în America dar și din Canada s-a extins enorm.Am inclus filme din istoria cinematografului românesc, filme experiment din arhiva de aur a avangardei, filmul creat de regizorul aromân Toma Enache, filmele documentare, filmele experiment ale noului val, filmele regizorilor români stabiliți în alte țări. Am repartizat proiectele de acest gen referenților, care au primit de la mine proiectele integral desenate, urmând să se ocupe de logistică, de contractele de difuzare.Am decis cu organizatorii care e selecția filmelor de lung și de scurt metraj ce vor fi prezentate, invitații, evenimentele colaterale, simpozioanele. Am vorbit cu Maria Bucur, asistenta decanului de la Indiana University să facem un festival al filmului românesc. La cinematograful din campus se desfășura o săptămână dedicată marei doamne a filmului american, Meryl Strip. Am pus la cale un Festival al filmului românesc la Washington și atașatul cultural al Ambasadei României, domnul Lucian Purcăreanu mi-a comunicat că a găsit cinematograful cel mai potrivit. Am pus la cale un Festival al filmului românesc în trei sau patru orașe din Canada. Urma să fie definitivat proiectulși implementat la începutul primăverii, în 2016. Filmul românesc a pătruns în universitățile americane din mai multe state, distribuția lui s-a diversificat foarte mult iar numărul vizionărilor s-a înzecit.

Amintesc participările la Rural Route Film Festival  la Museum of Moving Image și la Brooklyn Grange Rooftop Farm sau vizionarea unor filme 6 Big Fish, The Family Dinner, Bus no. 92 de Ștefan Constantinescu și un dialog cu Olga Ștefan, la Chicago Filmmakers, Columbia College și Filmmakers Cooperative, în New York.Remarcabilul program derulat la One Eye Laughing One Eye Crying , Prima ediție a Festivalului de Film Românesc la Pacific NorthWest ST., în noiembrie cu Sunt o babă comunistă de Stere Gulea, sesiune Q&A cu Monica Filimon, la Kingsborough Community College, New York. Seria de filme de scurt metraj, Amintiri din Epoca de Aur. Evenimentele în care am prezentat-o pe Ioana Uricaru la ICRNY, care a susținut o conferință despre filmul românesc din ultimul val, cu dese referințe la câțiva regizori, operatori, alegerea actorilor, scrierea unor scenarii viabile, pe limba filmului, fără monologuri infinite. Ne-a povestit despre filmele ei realizate sau în curs de producție, difuzate în universități, însoțite de conferințeși sesiuni Q&A despre arta filmului contemporan în România și în lume. Proiectul regizoarei s-a numit Monstruous Mythologies, incluzând filmele ei Stopover, The Legend of Oficial Visit.

Ioana Uricaru a fost invitată de mai multe universități americane.Și la Stanford, în cadrul Stanford Special Language, la Pigot Hall.întâlnirea cu tânăra regizoare care are un palmares impresionat a fost și un preambul  al Festivalului Filmului Românesc de la Seatle, din zona Pacificului de nord-vest, intitulat Un ochi râde, un ochi plânge.  Un Festival la care am colaborat excelent, pentru vizionărileși toate evenimentele derulate la SIFF Film Center din Seatle, împreună cu admirabila echipă de la ARCS/ American- Romanian Cultural Society.La ediția din acel an, mai erau invitați regizorul Oliver Șerban Tătaru și nelipsitul criticși profesor de Film, Monica Filimon, moderatoarea Festivalului.

Am invitat-o pe Anca Damian, în 2013, ca să-și prezinte toate filmele la New York.Dar avea invitații la zeci de festivaluri și, mereu, alt film în lucru. Speram să aduc filmul ei Crulic-Drumul spre dincolo, un film care a fost selectat la peste 150 de Festivaluriși a luat zeci de premii. Anul acesta, Anca Damian va veni la Festivalul de la New York, din ce am înțeles cu mai multe filme. Sper să se difuzeze și Crulic-Drumul spre dincolo,și Muntele magicși Perfect sănătos, în care joacă Vlad Ivanov și băiatul regizoarei, pe care nu l-am mai văzut de la un spectacol de operă de la ONB, dirijat de Vlad Conta

GC: Ați folosit formatul de retrospectivăși în cazul regizorilor de film. Remarcabilă a fostși retrospectiva filmelor lui lui Radu Gabrea, difuzate de-a lungul a trei zile, la New York. Sau medalionul  dedicat regizorului Radu Mihăileanu și coproducțiilor sale, filmele Trădare și Trenul vieții

DU: Radu Mihăileanu era pe lista mea de priorități. Cristi Puiu, Radu Jude, Anca Damian, producători precum Ada Solomon, actori de film, precum Marcel Iureș.Regretatul Radu Gabrea participat în mai multe proiecte, filmele lui find solicitate de multe festivaluri.  A avut o retrospectivă care a durat trei zile, la Tribecca Screening Room. El a participat înainte de a ajunge la New York la prima Săptămână a filmului și teatrului românesc, proiect pe care l-am inițiat și pus la cale cu Andrei Zincă, după ce l-am invitat la Festivalul Filmului Independent. Regizorul Andrei Zincă are propriul lui studio de film. Cu el am construit un nou Festival de Film, la Fort Lauderdale Miami, derulat ca o Săptămână a filmuluiși teatrului românesc. Andrei Zincă a găsit sălile, contactele, mi le-a prezentat, în cursul unei vizite când am schițat proiectul final. Doream să completez viziunea mai comercială și de entertaiment cu o componentă academică, universitară și prezența criticii de film. Formatul include filme noi, dar și titluri clasice, retrospective ale unor regizoriși producători, spectacole one man sau one woman shows, expoziții… Prima ediție a avut loc în 2014 Focus on Romania, Fort Lauderdale Miami Waves 2014, la cinema Paradiso. Regizorul Radu Gabrea, împreună cu soția lui, actrița și producătoarea Victoria Cociaș, au prezentat Rumenye, Rumenyeși Goldfaden’s Legacy și nu GODFARB’S LEGACY, cum s-a scris, după plecarea mea, cu ditamai majusculele, greșit, pe site-ul ICRNY, probabil cu mintea la apartamentele de închiriat din Bronx.Dar interimarul trebuia să corecteze greșeala .

La Focus on Romania, Fort Lauderdale Waves 2015, a doua ediție, au fost invitați la Miami și Fort Lauderdale, Dan Pița, Oana Giurgiu, Vlad Păunescu și Tudor Voican.Publicul a venit din nou la Cinema Paradiso, unde s-au prezentat filmele Trenul vieții de Radu Mihăileanu, Concurs de Dan Pița,în contextul întregii sale creații regizorale, Medalia de onoare de Călin Netzer, în prezența lui Tudor Voican, scenaristul filmului, Aliyah Dada, regizatși produs de Oana Giurgiu, Poveste de dragoste, regizat de Cristina Iacob,  Live, regizatși produs de Vlad Păunescu, toate vizionările find urmate de sesiuni Q&Ași mici petreceri organizate de Double 4 Studios sau Cinema Paradiso.

Dan Pița

Festivalul de film românesc „Focus on Romania: Fort Lauderdale/Miami Waves“, s-a desfășurat la la Cinema Paradiso, Fort Lauderdale, Universitatea din Miami,și la sediul Institutului Cultural Român de la New York. Institutul Cultural Român de la New York a susținut cea de-a doua ediție a festivalului. Organizatorii și-au propus să prezinte publicului american nu doar o proiecție de filme, ci galeria unora dintre cei mai importanți regizoriși producători români, al căror nume este legat de premii obținute la cele mai importante festivaluri de film european. Invitați: Dan Pița, Radu Mihăileanu, Oana Giurgiu, Vlad Păunescuși Tudor Voican. Programul festivalului a cuprins un atelier de lucru cu studenții din primul an de masterat de la Departamentul de Film de la Universitatea din Miami, pe tema „Provocări și reușite în producția de film românesc“, clasa condusă de prof. John Soliday. Au fost proiectate secvențe din filmele Trenul vieții, Concursși Live. Au participat la discuții Dan Pița, Radu Mihăileanu, Vlad Păunescu și Oana Păunescu. S-au analizat filmele, metodele de producțieși dezvoltarea expresiei cinematografice în perspectiva trecerii timpuluiși a lucrului, sub cenzura comunistăși până în ziua de azi. Au fost vizate aspecte ale coproducției, stilul de lucru în est și vest, metode de finanțare, regimul dreptului de autor etc. Deschiderea festivă a evenimentului a fost urmată de proiecția filmului Train de Vie, coproducție Franța/România. Invitat: regizorul Radu Mihăileanu. Au urmat discuții cu publicul (Q&A)și un cocktail organizat de Cinema Paradiso. Pe 23 octombrie, înaintea proiecției filmului Concurs, regizorul Dan Pița a fost omagiat pentru întreaga sa carieră. A fost prezentat un scurt film omagial, creat de Andrei Zincă, după care regizorului Dan Pița i-a fost decernată o statuetă din partea Festivalului, ca omagiu pentru întreaga sa creație cinematografică. După proiecția filmului Concurs, a urmat o discuție între public și invitații Dan Pița și Vlad Păunescu, director de imagine. A doua zi, proiecția filmului Live, regia Vlad Păunescu, a avut loc în prezența regizoruluiși a designerul Oana Păunescu.

Ovidiu Mihăileanu

La Focus on Romania, Fort Lauderdale Waves 2015, a doua ediție, au fost invitați la Miami și Fort Lauderdale, Dan Pița, Oana Giurgiu, Vlad Păunescuși Tudor Voican.Publicul a venit din nou la Cinema Paradiso, unde s-au prezentat filmele Trenul vieții de Radu Mihăileanu, Concurs de Dan Pița,în contextul întregii sale creații regizorale, Medalia de onoare de Călin Netzer, în prezența lui Tudor Voican, scenaristul filmului, Aliyah Dada, regizat și produs de Oana Giurgiu,Poveste de dragoste, regizat de Cristina Iacob,  Live, regizat și produs de Vlad Păunescu, toate vizionările find urmate de sesiuni Q&A și mici petreceri organizate de Double 4 Studios sau Cinema Paradiso. Proiecțile cu filmele lui Radu Mihăileanu, în Auditorium, la ICRNY s-au bucurat de participarea regizoruluiși de ample sesiuni Q&A. Regizorul Radu Mihăileanu a fost o revelație, el find din păcate prea puțin cunoscut, din pricina difuzări filmului românesc, producție națională sau co-producție.Lipsesc rețelele de distribuție.

Andrei Zincă

La Romanian Film Festival in Seattle „One Eye Laughing, One Eye Crying:Tales of Resistance” s-au prezentat, în noiembrie 2015, filmele lui Radu Gabrea O poveste de dragoste, Lindenfeld(2013), cu Victoria Cociaș și Victor Rebengiuc, în rolurile principale, apoi„ și s-au dus ca vântul(Barașeum, Barașeum), Evrei de vânzare 2012. În cadrul secțiunii American-Romanian Cultural Intersections, actrița Victoria Cociaș a interpretat cu mare suces spectacolul Maria Callas-La Divina, după Master Class de Terence McNally.

Festivalurile de film au inclus și spectacole de… teatru, susținute de actorii invitați. Uni actori au avut chiar expoziții. Sintagma festivalul filmului acoperă evenimente artistice diferite, spectacole și expoziții.

GC :A propos de expoziții, actorul Horațiu Mălăiele a prezentat în Auditorium, la ICRNY, un spectacol uluitor I’m Blind/ Sunt un orb  darși o expoziție de desene, caricaturi, portrete, care ne-a arătat o nouă ipostază a acestui polivalent actor.

.

Horațiu Mălăiele

DU:Expoziția fusese prezentată mai întâi la Festivalul de film de la Lauderdale. Nu vreau să uit de filmul excepțional Nunta mută, regizat de Horațiu Mălăiele, un film din 2008care a fost difuzat, la Corals Gables Cinema  din Miami.

GC:În 2014 ați prezentat trei premiere cu Horațiu Mălăiele, la New York. Actorul de teatru, actorul și regizorul de film, caricaturistul și portretistul a prezentat tot în premieră,  filmul Ana de Alexa Visarion, A fost o întreagă discuție despre perspectivele în care cinematografia contemporană preia mitologia, balada, în cazul acesta balada Meșterului Manole. Alexa Visarion ne-a prezentat și cărțile lui.

DU:Claudiu Turcuș a dezvoltat un remarcabil proiect cu mai multe voleuri, About the Romanian Cinema New Wave,într-o serie de conferințe, presărate cu exemplificări.Claudiu Turcuș a participat la cea de-a noua Conferință anuală ținută de Association of Adaptation Studies, organizată pe tema Adaptation and Multiplicities, la Flager College în St Augustine, Florida. O prezentare și o radiografie a lucrărilor lui Lajos Koltaiși a proiectului său Fateless și o discuție despre adaptarea romanului est-european, despre film-literatură-fotografie, apoi o prezentare a regizorului Cristi Puiuși a filmului Moartea domnului Lăzărescuși un colocviu cu doi profesori remarcabili de la Departamentul de film și Media, de la Hunter College, dna Yvone Marguliesși domnul Gustavo Mercado. Claudiu Turcuș a susținut o conferință la ICRNY, în Auditorium, cu privire la relația între reprezentarea realistăși cea alegorică din literaturași filmul românesc, cu exemplificări luate din filmele lui Cristi Puiu, Stere Gulea, Corneliu Porumboiu, Florin Șerban și cărțile scrise de Bogdan Suceavă, Petru Cimpoieșu, Florina Iliș.Am vorbit de evenimentele în care am prezentat-o pe Ioana Uricaru la ICRNY, la filmele ei realizate sau în curs de creație, difuzate în universități, însoțite de conferințe și sesiuni Q&A despre arta filmului contemporan în România și în lume.

 

NICI UN COMENTARIU

Lasă un comentariu